niedziela, 27 lipca 2014

Zupa budyniowa z herbatnikami


składniki
  • 5 szklanek pełno-procentowego mleka
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 surowe żółtka
  • 1/2 torebki budyniu o smaku waniliowym
  • łyżka rozdrobnionych herbatników

Etapy przygotowania

1l.mleka gotujemy z cukrem waniliowym i masłem. Gotujące się mleko łączymy z rozprowadzonym budyniem w szklance zimnego mleka i zagotowujemy ,trzymając na ogniu przez 2 min, zestawiamy.Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy, lejąc strumykiem i cały czas mieszając z bardzo ciepłą zupą. Gdy składniki się połączą , rozlewamy na talerze. Zupę posypujemy rozdrobionymi herbatnikami.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz